montazne, kuce, ivanjica
3 May 2015
3 May 2015,
 0

Sam naziv montažne ili prefabrifikovane kuće potiče od načina gradnje montažnih objekata. Montažne kuće izrađuju se od montažnih panela, koji se sklapaju u fabrici, a potom transportuju na gradilište i montiraju na objekat.

Montažni paneli na gradilište dolaze kompletno završeni i spremni za ugradnju.

Za izgradnju montažnih panela, u fabrici se unapred priprema građa za njihovu izradu, i suši do propisane vlažnosti. Potom se drvo mašinski obrađuje i seče na željene dimenzije. Od izrezanih elemenata se izrađuje konstrukcija panela, najčešće od čamovog drveta, prema dimenzijama projekta. Unutrašnjost panela montažne kuće se zatim ispunjava materijalima za izolaciju, najčešće kamena ili mineralna vuna, i panel se zatvara ivericom ili OSB pločom. Pošto je panel spreman za ugradnju, transportuje se na gradilište i montira u objekat, na tačno predviđeno mesto. Paneli montažne kuće se zatim pričvršćuju i na njih se stavlja krovna konstrukcija. Nakon postavljanja krova, jedna faza izradnje montažne kuće je gotova.

U sledećoj fazi, unutrašnji zidovi oblažu se gips pločama, zatim gletom i na kraju bojom, dok se spoljni zidobi montažne kuće oblažu stiroporom, lepokom i na kraju fasadom.

Montažni paneli za montažnu kuću sadrže rebrasto crevo, predviđeno za provlačenje strujnih kablova, tako da se zid montažne kuće ne mora prorezivati radi sprovoda struje.

Pred sam kraj radova na montažnoj kući, ugrađuje se stolarija, podovi, oprema kupatilo i montažna kuća spremna je za useljene.

Tehnologija sendvič zidova kod montažne kuće doprinela je višestrukoj uštedi energije za grejanje ili hlađenje objekta, nego kod zidanih. Pored spoljne izolacije, najzaslužnija je unutrašnja izolacija, kojom je zid montažne kuće ispunjen.